09.12.17
[Sassy_Social_Share]בשנים האחרונות נוספו למדפי חנויות המחמד המתמחות עשרות מותגי מזונות חדשים מרחבי העולם.
מוצרים אלה אשר חלקם איכותיים יותר וחלקם פחות, יוצרים המון בלבול ומבוכה בקרב הצרכנים, לגבי האיכויות השונות של המזונות, וכפועל יוצא, החלטת הקנייה מוטה ע”י אינטרסים שונים אשר לא בהכרח רואים את טובת חיית המחמד כאינטרס המרכזי והחשוב מכל.
בישראל בניגוד לארה”ב ,ממנה מיובאים רוב המזונות לישראל, אין תקן מחייב המגדיר את איכות המזון.
בארה”ב מוגדרת איכות המזון לפי רשימת המרכיבים והסדר בו הם מוצגים , אך גם בתקנים האמריקאים יש פרצות אשר עלולות לבלבל את הצרכן.
במאמר זה ננסה לתת לך ,הצרכן, מספר כלים שיאפשרו לך לבחון את איכות המזון באופן עצמאי, ולהגיע להחלטת קנייה מושכלת, כאשר רווחת חיית המחמד שלך והכיס לנגד עיניך.
מה אנו מחפשים באוכל לכלבים וחתולים
ממה יש להימנע?
חשוב : מרכיבים מסוימים, לרב במוצרי דגים, עלולים להכיל חומרים משמרים מלאכותיים שלא נכללים ברשימת המרכיבים. (מרכיבים שלא מוספים ע”י היצרן אינם נדרשים להיכלל ברשימת המרכיבים). לכן עלינו להבטיח כי יצרן המשתמש במוצרי דגים, המזון שלו אינו מכיל משמרים מלאכותיים.
“תרגילים” ומרכיבים שיש להימנע מהם:
פיצול – “פיצול” הינו תרגיל מוכר בתוויות המזון ויש לשים לב אליו
המרכיבים במזון כלבים רשומים בסדר המשקל שלהם כך שהמרכיבים הכבדים, המהווים את הנפח המרכזי של המזון רשומים ראשונים.
פיצול הוא כאשר היצרן רושם חלקים שונים של אותו מרכיב כפריטים שונים. למשל: עוף וקמח עוף הינם מוצרי עוף. אורז חום, אורז לבן, אורז, ארז סובין, קמח אורז – כולם מוצר אחד- אורז. אכן יש שוני מבחינה תזונתית בצורות שונות של אורז (אורז חום מזין יותר מאורז לבן, גרעיני אורז טחונים פחות איכותיים ומזינים מגרעיני אורז מלאים) אך בפיצול העניין הוא קביעת כמות ומשקל.
הסיבה ל”פיצול” הינה לגרום לרשימת המרכיבים להיראות טוב יותר. למשל: כאשר המזון מכיל כמויות גדולות של אורז, היצרן יעדיף לרשום מרכיבים שונים. כך למשל, למרות שסה”כ מוצרי אורז מהווים 55% והבשר 25% ניתן לרשום את הבשר כמרכיב ראשון ואח”כ 3-4 מרכיבים שונים של אורז שמשקל כל אחד מהם נמוך יותר מהבשר. בסופו של דבר, משקל האורז יותר מפי 2 משקל הבשר במזון…
יצרנים לא חושפים את כמות המרכיבים על התווית כך שעל הצרכן להעריך ע”פ המידע הנותר.
“פיצול” יכול גם לעזור להעלות את רמת האמון בכמות של מרכיבים מסוימים. כאשר רואים 2 צורות שונות של מרכיב בשר, עוף למשל, בראש הרשימה, ואח”כ קמח עוף, אפשר להסיק כי אכן קיימת כמות ניכרת של עוף במזון.
המרכיב “עוף” משמעותו עוף טרי הכולל גם את המים שהוא מכיל. כמובן שבתהליך העיבוד של המזון המים מורחקים. מן הסתם מיקומו האמיתי של המרכיב, כעת ללא מים, היה צריך להיות נמוך יותר. אך אם “עוף” הוא המרכיב הראשון ואחריו “קמח עוף”, אז תרגיל ה”פיצול” יכול ללמד אותנו כי יש כמות מספקת של עוף במזון. זה מחזק את האמון שלנו כי המרכיב העיקרי אכן כרשום – צורה של עוף.